fredag den 15. juni 2007

Bruno Schulz i Sovjetunionen

”Vi behøver ingen ny Proust.” Sådan lød det lakonisk, da redaktionen ved det kommunistiske litteraturtidsskrift i Nye horisonter i Lwów i maj 1941 afviste at bringe en af Bruno Schulz indleveret novelle. Manuskriptet gik siden tabt. Ifølge visse udsagn handlede det om ’en vanartet søn af en skomager’, ifølge andre om en ’kalejdoskopets mester’.

Den 17. september 1939 rykkede sovjetiske tropper ind i det østlige Polen. I overensstemmelse med den blot tre uger tidligere indgåede Ribbentrop-Molotov-pagt blev Drohobycz indlemmet i Den Ukrainske Sovjetrepublik. Tusinder af områdets indbyggere deporteredes omgående til arbejdslejre, privatejendom konfiskeredes og overalt blev offentlige institutioner ensrettet. Selv undgik Bruno Schulz arrestation, men af sovjetmyndighederne blev han pålagt at male en række billeder til propagandaformål. Det arbejde, han udførte, tilfredsstillede imidlertid sjældent de politiske kommissærer. Avisillustrationen Høst i kolkhosen indbragte ham en reprimande. At male barfodede bønder var en ’politisk fejl’. Et stort oliemaleri med titlen Folkets befrielse i Vestukraine bragte ham i sikkerhedspolitiet NKVDs søgelys. Motivet - en eskadron kavalerister, der defilerede forbi en begejstret folkemængde – var det ønskede, men de mange gule og blå farveflader ærgrede politiet. De bragte, mente man, det forbudte ukrainske flag i erindring. Man mistænkte Schulz for at være ’ukrainsk nationalist’.

Efteråret 1940 indsendte Schulz sin eneste på tysk skrevne novelle Die Heimkehr til redaktionen ved Forlaget for Udenlandsk Litteratur i Moskva. Novellen blev ikke offentliggjort og findes i dag ikke i arkiverne. På samme tid bad man i Drohobycz Schulz male et stort portræt af Josef Stalin. Det skulle på en officiel festdag hænge under åben himmel på rådhusets tårn. Billedet blev udført, men et regnskylle fik farverne til at løbe ud og allikerne i tårnet snavsede billedet til. I al fortrolighed lod Schulz det gå videre til venner og bekendt, at han for første gang i sit liv nu glædede sig over, at et billede han havde malet blev ødelagt.

Ingen kommentarer: